Muke po odabiru printera, ink-jet ili laserski?

Kako i vi ne biste imali muke pri samom odabiru printera i nadalje korištenju istoga valja pročitati par dobrih savjeta na što obratiti pozornost. Pa krenimo, prva stvar koju morate znati je da u globalu postoje dvije vrste printera, grupirat ću ih po vrsti goriva koje koriste:

– prva vrsta su takozvani ink-jet printeri koji koriste tinte kao gorivo
– druga vrsta su takozvani laserski printeri koji koriste tonere kao gorivo

Prvi printeri ink-jet su cjenovno odmah u startu jeftiniji a osim toga ne rijetko dolaze u izvedbama „sve u jedan“ tako da osim samog printera vi u istom uređaju dobivate i fax, kopirku, skener i ko zna što sve ne, još malo pa će biti i aparat za kuhanje kave.

Druga vrsta, ako je tako možemo nazvati su laserski printeri koji su u startu mrvicu skuplji od prve vrste ukoliko se radi o crno-bijelom ispisu. Naime, ako želite laserski printer u boji za njega ćete izdvojiti još dvije tri mrvice više novca.

Baš zato što je proizvođačima ovih uređaja kao i zamjenskih goriva isplativija opcija da čim više ljudi kupi ink-jet printer ulažu se ogromna sredstva u marketing kako bi zagrabili što veći broj korisnika. U startu čovjeka se mami „all in one rješenjem“, jeftinom cijenom, itd.. sve zbog toga da bi se kasnije konstantno na njemu zarađivalo kad krene kupovati zamjenske tinte koje su btw u ne malim slučajevima skuplje od samo uređaja.

Kod laserskih printera situacija je malo drugačija, umjesto tinti printer koristi toner, odnosno tonere ukoliko kupite laserski printer u boji. Neke od odlika laserskih printera su, brz i kvalitetan ispis, niska potrošnja goriva, jeftini zamjenski toner, sigurnost i kvaliteta.

Evo i malo matematike za kraj. Cijena jednog tonera za laserski printer iznosi 150 kn, a može otisnuti nekih 2500 stranica, koliko stranica može otisnuti jedan spremnik s tintom?

Objavio

Sabljak Davor

Obožavam WordPress, web dizajn, seo, internet marketing, web alate, poslovne ideje i izazove. Vodim svoj biznis: Exdizajn.4 misli o “Muke po odabiru printera, ink-jet ili laserski?”

  1. Bok Miro!

    Evo ovaj sa slike ako ti treba crno-bijeli laserski printer. Cijena je nekih 300 kn, zamjenski toner je 120 kn.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *