Sabljak Davor

Nova web stranica ili “mačak u vreći”?

Zar nije i više nego smiješno vidjeti stranicu na kojoj je izmijenjen samo header a sve ostalo je „ukradeni“ predložak? Još je smješnije kad vam “web dizajn tvrtka” nudi izradu web stranica, originalan dizajn, CMS po mjeri i ostale budalaštine, a njihova stranica se bazira na predlošku npr. Joomle, čak dapače nisu ga znali ni izmijenit.

Ovaj tekst nije baziran na jednom primjeru kako template prikazati kao svoj rad, nažalost ima ih na stotine. Gledam tako malo web stranice na lokalnoj RH razini, pa opet sve predlošci. Pa ako ne znate napravit stranicu, a obožavate Joomlu ili neki popularan CMS dajte barem naučite napraviti vlastiti template tj. predložak pa se onda potpišite na dnu kao autor.

Sigurno mislite da ovo rade samo klinci koji pojma nemaju da je “njihov rad” proziran za sve one koji znaju pogledati source (ctrl+u). Nažalost ovim zanatom se bave sve više “ozbiljnih” agencija za digitalni dizajn ili kako se sve nazivaju.

Uredu je ako ljudi ne znaju napravit stranicu pa stave predložak, ali nije uredu s istog predloška maknut ime autora i besramno upisati svoje ime. Dakle, u velikoj većini slučajeva u kodu ćete naći naziv predloška i onda usporedite originalan predložak i ovaj koji ste mislili da je original vidjet ćete što nedostaje, a čega ima viška.

Ugodnu zabavu!