Drugačiji izgled članka iz specifične WordPress kategorije

Priča ide ovako nekako, gle imam WordPress stranicu na kojoj imam pet stranica (Naslovnica, O nama, Usluge, Galerija, Kontakt) i još imam tri kategorije (kruške, jabuke, šljive) i sada želim da svaki pojedini članak iz kategorije kruške bude s žutom pozadinom, da ima animaciju kruške kako se njiše na grani, da je drugačiji font slova, druga boja slova, ne trebam sidebar….

Jednako tako za sve članke iz kategorije šljive želim totalno sve drugačije, kao i za članke iz jabuka.

Kako to napraviti?

Vrlo jednostavno zapravo, pronađite datoteku single.php u direktoriju wp teme i preuzmite je na računalo. Kopirajte single.php četiri puta (ctrl+c – ctrl+v). Kopirane datoteke preimenujte da na kraju dobijete ovo: single.php, single-1.php, single-2.php, single-3.php, single-def.php.

Otvorite single.php, obrišite sav sadržaj i zalijepite ovaj kod:

<?php
 $post = $wp_query->post;
 if (in_category('1')) {
   include(TEMPLATEPATH.'/single-1.php');
 } elseif (in_category('2')) {
   include(TEMPLATEPATH.'/single-2.php');
 } elseif(in_category('3')) {
   include(TEMPLATEPATH.'/single-3.php');
 }
 else{
   include(TEMPLATEPATH.'/single-def.php');
 }
?>

Možemo primijetiti da broj 1 u zagradi pored category predstavlja ID kategorije.

Kako saznati ID kategorije?

Kliknemo na post > categories pa postavimo kursor miša na željenu kategoriju i čitamo u donjem lijevom kutu broj nakon ID=.

Datoteka single-1.php pozvana je kao predložak za sve članke iz kategorije s ID=1 odnosno neka bude “kruške”. Sada imate specifičan predložak za sve članke iz kategorije “kruške” i možete zadati potpuno nova html i css pravila. Jednako je i za ostale dvije kategorije. U datoteku single-def.php smjestite sadržaj koji je prije bio u single.php. Kratica od default je “def”, drugim riječima ako je članak u kategoriji 1 prikaži single-1.php ako je u kategoriji 2 prikaži single-2.php, ako je u kategoriji 3 prikaži single-3.php, a ako nije u nijednoj od tih prikaži single-def.php. Ovaj niz možete proširivati ako imate na primjer 79 raznih kategorija čije članke želite posebno stilizirati.

Što kada kliknemo link dotične kategorije, kako stilizirati?

Samo stvorite datoteke na način da za kategoriju 1 napravite category-1.php, za 2 category-2.php i tako dalje. Otvorite dotičnu datoteku i igra počinje.

Btw: isto vrijedi i za stranice (page-1.php, page-2.php…)