Ideje za vlastiti posao, što je najisplativije otvoriti?

Visoka stopa nezaposlenosti u kojoj ste možda i sami dio nezahvalne statistike sigurno vas je barem jednom ponukala na misao o pokretanju vlastita posla. No baš i niste načisto kakvim biznisom biste se mogli baviti i što bi bilo najisplativije otvoriti. Evo nekih od pitanja na koja si pritom morate odgovoriti kako biste riješili postojeće nedoumice…

Postoji li način kako pokrenuti posao ako nemamo novca?

1. Što biste voljeli raditi? – najvažnije od svega je da definirate što je ono što bi vas usrećilo, jer ma koliko novca možda možete zaraditi u nekoj branši, ako vas ista ne ispunjava bit će to Sizifov posao. A da već niste izmoždeni postojećom poslovnom situacijom ideja o pokretanju vlastita biznisa ne bi vam se niti nametnula, zar ne?

2. Kakve vještine posjedujete? – ako ste uspješno odgovorili na prvo pitanje, onda vjerojatno niti ovo drugo neće biti problem, jer ono što nas doista usrećuje stvari su koje volimo i mislimo da dobro znamo raditi i njih bismo trebali iskoristiti kao daljnji putokaz. Možda sjajno svirate i vidite se kao osnivač budućeg benda, možda crtate i u vama čuči ilustrator dječjih slikovnica…

3. Postoji li potencijalna klijentela? – ovisno o tome vidite li se na tržištu područja u kojem živite ili su vam planovi nešto grandiozniji ispitajte interes istog kako biste ustanovili hoće li vaš podvig uopće biti isplativ i imati svoje kupce koji će vam osigurati egzistenciju.

4. Koliko novca vam treba za početak? – čime god da se odlučite baviti početni kapital nešto je bez čega nećete moći, a izrada okvirna poslovnog plana odgovorit će na pitanje možete li krenuti s eventualnom ušteđevinom ili će biti potreban dodatan izvor financija u vidu kreditnog zaduženja.

5. Gdje se vidite u budućnosti? – ima li vaš vlastiti biznis potencijal da na tržištu opstane za 5, 10 ili 15 godina? Kako ćete ga unapređivati i opstajati na tržištu kroz to vrijeme?

Odgovori koje ćete pritom dobiti najbolji su putokaz prema destinaciji naziva „sam svoj šef“.

Pročitajte i neke savjete prije otvaranja svog posla.

Objavljeno dana