Kako napraviti favicon?

Favicon ili favorite, shortcut, url, bookmark icon je ikona koja na grafički način, vizualno označava neku web stranicu. To je ona mala ikonica koju gledamo u listi spremljenih favorites stranica to jest u bookmarks listi. Čemu služi, zašto je dobro imati favicon-u? Kako možete napraviti jednu ili više favorite ikonica samo za sebe?

Favorite icon-a nema nikakvu svrhu osim što će vizualno posjetitelja koji bude pospremio vašu stranicu u svoje favorite to jest bookmarks-e podsjetiti o kojoj se stranici radi jer će pored teksta biti ta mala slatka ikonica, a svi znamo kako slika govori više od jedne linije teksta. Favorite ikonu možete napraviti ili ručno pomoću raznoraznih programa ili je možete napraviti brzo i bez puno muke pomoću online generatora, alata. Između mnoštva stranica koje nude izradu favorite ikona izabrao sam dvije meni najbolje, pa da krenemo….

Favikon je online generator pomoću kojega možete izraditi vašu buduću favorite ikonu iz neke vaše već postojeće slike. Princip stvaranja favicon-e pomoću ovog online alata ne može biti jednostavniji. Prvo upload-ate sliku s vašeg računala ili upišete putanju do neke slike koja je već na webu, zatim odaberete koji dio slike želite izrezati to jest kako želite da vaša buduća favicon sličica izgleda. Na kraju krajeva kliknete na download i preuzmete ikonicu.

Favicon.cc – alat koji vam nudi osim izrade ikonice putem dodane slike i izradu favorites ikone na način da je sami nacrtate, čak možete napraviti i animaciju ako imate vremena.

Na kraju svih krajeva komad koda kojeg trebate ubacit na vašu stranicu izgleda ovako:

<link rel=”shortcut icon” href=”favicon.ico” type=”image/x-icon” />

Slobodno odradite jedan nagli copy/paste.

Objavljeno dana