Koja je svrha “call to action” gumba na web stranici?

Kada posjetitelji dolaze na vašu web stranicu, želite da se ne samo informiraju o vašim proizvodima ili uslugama, već i da poduzmu određene korake kako bi stupili u interakciju s vašim poslovanjem. To je gdje “call to action” gumbi dolaze u igru. U ovom članku, istražit ćemo svrhu “call to action” gumba na web stranicama i kako ih pravilno koristiti kako biste poboljšali angažman posjetitelja i konverzije.

Što je “Call to Action” (CTA) gumb?

“Call to Action” gumb (CTA) je interaktivni element na web stranici dizajniran da potakne posjetitelje na određenu radnju. To može biti bilo što, od pretplate na newsletter, preuzimanja e-knjige, kupovine proizvoda ili usluge, do dijeljenja sadržaja na društvenim mrežama ili kontaktiranja tvrtke.

Zašto su CTA gumbi važni?

CTA gumbi su ključni za usmjeravanje posjetitelja prema ciljevima koje želite postići na svojoj web stranici. Evo nekoliko razloga zašto su oni važni:

1. Povećavaju konverzije

CTA gumbi potiču posjetitelje na djelovanje. Kada je CTA jasno vidljiv i privlačan, veća je vjerojatnost da će posjetitelji izvršiti željenu radnju, kao što je kupnja proizvoda ili usluge.

2. Usmjeravaju korisnike

CTA gumbi pomažu korisnicima da znaju što trebaju učiniti sljedeće. To smanjuje zabunu i čini iskustvo na web stranici lakšim i učinkovitijim.

3. Povećavaju angažman

Dobro postavljeni CTA gumbi mogu potaknuti posjetitelje na istraživanje više sadržaja na web stranici, čime se povećava ukupni angažman.

Kako stvoriti učinkovite CTA gumbe

1. Jasnog i privlačnog dizajna

Dizajn CTA gumba treba biti uočljiv i privlačan. Koristite svijetle boje koje se ističu na pozadini stranice, te jasne i konkretno formulirane tekstualne poruke.

2. Korištenje akcijskih riječi

Tekst na CTA gumbu treba sadržavati akcijske riječi koje potiču posjetitelje na djelovanje. Na primjer, umjesto “Kliknite ovdje”, koristite “Kupite odmah” ili “Pretplatite se sada”.

3. Postavite ih na pravim mjestima

CTA gumbe treba postaviti na strateškim mjestima na web stranici, kao što su naslovnica, proizvodne stranice i na kraju blog članaka.

“Call to Action” gumbi su ključni alat za poticanje posjetitelja na web stranici da preduzmu akciju. Pravilno postavljeni CTA gumbi mogu značajno poboljšati konverzije i angažman posjetitelja. Ne zaboravite da je dizajn, tekst i pozicija CTA gumba od suštinskog značaja za njihovu učinkovitost.