Uspješno poslovanje na internetu – kako vam vlastita web stranica može pomoći

Postoji nekoliko ključnih načina na koje vlastita web stranica može pomoći u izgradnji uspješnog poslovanja na internetu:

Povećanje vidljivosti i kredibiliteta

Imati profesionalnu web stranicu je od ključne važnosti za povećanje vidljivosti i kredibiliteta vašeg poslovanja. Osnovna svrha web stranice je da predstavi vašu tvrtku i proizvode/usluge potencijalnim kupcima. Kvalitetno dizajnirana web stranica pokazuje da ste ozbiljan poslovni subjekt, a ne samo pojedinac koji nešto prodaje preko interneta.

Prilikom posjeta web stranici, posjetitelji će steći mnogo bolji dojam o vašoj tvrtki nego da samo nailaze na vas putem društvenih mreža ili oglasa. Također, web stranica vam omogućava da detaljno predstavite svoje proizvode/usluge, prikažete fotografije, video zapise, korisničke recenzije i slično. To sve pojačava vaš kredibilitet i pomaže izgraditi povjerenje kod posjetitelja.

Poboljšanje pozicioniranja na tražilicama

Jedan od najvažnijih razloga zašto vam je potrebna web stranica je poboljšanje pozicioniranja na tražilicama poput Googlea. Tražilice će vašu web stranicu rangirati mnogo više nego društvene profile ili oglase. Što ste više rangirani, to ćete imati više besplatnog organskog prometa sa tražilica.

Ključ optimizacije web stranice za tražilice je stvaranje kvalitetnog i relevantnog sadržaja koji će privući korisnike da posjete vašu stranicu kada pretražuju određene ključne riječi. Također, potrebno je optimizirati same stranice za SEO kroz pažljiv odabir ključnih riječi, naslova, metapodataka, alt tekstova i backlinkova.

Prezentacija proizvoda i usluga

Web stranica vam omogućava da detaljno predstavite svoje proizvode i/ili usluge potencijalnim kupcima. Možete imati zasebnu stranicu za svaki proizvod sa slikama, specifikacijama, opisima i recenzijama. Tako će posjetitelji moći saznati sve što ih zanima prije nego što odluče kupiti.

Osim samih proizvoda, možete detaljno opisati i vaše usluge – koje pogodnosti nude, za koga su namijenjene, što kupci mogu očekivati itd. Dobro prezentirani proizvodi i usluge gradit će povjerenje i potaknuti posjetitelje na kupnju.

Online katalog proizvoda

Ako imate web trgovinu ili veliki asortiman proizvoda, koristan alat je online katalog proizvoda. To je zasebna stranica na kojoj su navedeni svi vaši proizvodi sa slikama, kratkim opisima i cijenama. Posjetitelji mogu brzo pregledati vašu ponudu, pronaći proizvode koji ih zanimaju i pristupiti detaljnim stranicama proizvoda.

Online katalog također pomaže u SEO optimizaciji jer search botovi mogu lakše indeksirati sve vaše proizvode kada su prikupljeni na jednom mjestu. Stranica kataloga treba sadržavati ključne riječi koje opisuju vašu ponudu kako bi privukla relevantan promet.

Prodaja proizvoda i usluga

Naravno, krajnji cilj web stranice je omogućiti vam da prodajete svoje proizvode i usluge posjetiteljima. Bez mogućnosti kupnje, posjetitelji će samo razgledavati vašu ponudu, ali neće i kupiti nešto. Postoje razni načini kako web stranica može olakšati prodaju:

Web trgovina– omogućite online kupnju vaših fizičkih proizvoda integriranjem web trgovine putem nekog rješenja poput Shopifyja ili WooCommercea.

Rezervacije/narudžbe– ako pružate usluge, omogućite online rezervacije termina, narudžbe ili prijave putem obrazaca.

Kontakt obrasci– posjetitelji mogu ostaviti upit za više informacija ili ponudu koju ćete im poslati e-mailom.

Plaćanja/pretplate– za digitalne proizvode ili usluge sa pretplatom, omogućite online plaćanja.

Cilj je učiniti proces kupnje što jednostavnijim kako biste povećali stope konverzije na web stranici.

Prikupljanje kontakata 

Jedna od glavnih prednosti vlastite web stranice je mogućnost prikupljanja kontakata posjetitelja koji su zainteresirani za vašu ponudu. To vam omogućava daljnju komunikaciju i marketing prema tim leads-ovima kako biste ih pretvorili u kupce.

Neke strategije za prikupljanje kontakata su:

Obrasci za preuzimanje korisnog sadržaja (e-knjige, vodiči, liste, predlošci…) u zamjenu za e-mail adresu

Obrasci za prijavu za newsletter kako biste posjetitelje informirali o novostima i posebnim ponudama

Pop-up obrasci za prikupljanje kontakata

Nagradne igre u kojima posjetitelji ostavljaju podatke za sudjelovanje

Što više kvalitetnih kontakata prikupite, to više potencijalnih kupaca možete pretvoriti iz posjetitelja web stranice. Svaki kontakt je prilika za prodaju!

Izvor informacija i resursa

Vaša web stranica također može poslužiti kao koristan izvor informacija i resursa za posjetitelje. Možete objavljivati blog postove o temama relevantnim vašoj niši, tutoriale, vodiče, infografike, videosadržaje i slično.

Kvalitetan i koristan besplatan sadržaj privući će organski promet i izgraditi autoritet vašeg brenda kao stručnjaka u svojoj niši. Posjetitelji će steći povjerenje u vas i rado će se vraćati na stranicu po još korisnih informacija. To će povećati izglede da postanu vaši kupci.

Centralno mjesto komunikacije

Web stranica služi i kao centralno mjesto za komunikaciju vašeg poslovanja. Umjesto da kupci moraju tražiti vaše kontakt podatke na društvenim mrežama i drugdje, sve potrebne informacije su odmah dostupne na web stranici.

Osigurajte da na stranici jasno istaknete kontakt podatke, adresu, telefone, e-mail adrese, obrazac za kontakt i slično. Također, možete integrirati chat koji omogućava posjetiteljima da vas kontaktiraju u realnom vremenu.

Još jedna velika prednost web stranice je mogućnost integracije društvenih mreža – posjetitelji mogu pratiti vašu tvrtku na svim platformama sa samo jednim klikom.

Izvor prihoda

Neki od načina na koje web stranica može direktno generirati prihode su:

Oglašavanje– možete zaraditi novce od oglasa, bannera ili nativnog oglašavanja na svojoj stranici. Popularne mreže za oglašavanje su Google AdSense, BuySellAds, Media.net i slično.

Affiliate marketing– zarađujte od prodaje tuđih proizvoda i usluga kroz partnerske programe. Preporučite proizvod na svojoj stranici, posjetitelj klikne i kupi proizvod, vi dobijete postotak.

Prodaja digitalnih proizvoda– možete prodavati svoje e-knjige, online tečajeve, softvere, template i slično.

Premium sadržaj– naplaćujte pristup dijelu sadržaja na stranici kao što su specijalizirani vodiči, alati, baze podataka i sl.

Članarine– za pristup ekskluzivnom sadržaju, grupama i drugim benefitima.

Zarada direktno sa web stranice je sjajan dodatni prihod uz glavni posao.

Izgradnja zajednice

Ako ste u niši gdje je moguće izgraditi snažnu, angažiranu zajednicu korisnika, web stranica je idealno rješenje. Možete pokrenuti forum, grupe na Facebooku, Slack kanale i slično.

Prednost vlastite platforme je da imate potpunu kontrolu nad zajednicom i možete je usmjeravati u skladu s vašim ciljevima. Interakcija sa drugim korisnicima izgradit će odanost prema vašem brendu. Zajednica također privlači nove posjetitelje i potencijalne kupce.

Ovo su neki od ključnih načina na koje dobra web stranica može podržati i unaprijediti vaše internet poslovanje. Investicija u kvalitetnu stranicu se dugoročno višestruko isplati kroz nove kupce, prihode i uštede na marketinškim troškovima.

Automatizacija marketinga i prodaje

Web stranica omogućava automatizaciju mnogih marketinških aktivnosti kroz alate poput autorespondera, chatbotova, obrazaca za prikupljanje kontakata i slično. To vam uštedi puno vremena u odnosu na ručno slanje e-mailova, odgovaranje na upite i ostale zadatke.

Također, možete automatizirati određene dijelove prodajnog procesa. Na primjer, kupcima se automatski šalje zahvalnica nakon kupnje, podsjetnici za aktivaciju računa, ankete o zadovoljstvu i drugi follow-up e-mailovi.

Praćenje rezultata i optimizacija

Pomoću alata za web analitiku kao što je Google Analytics, možete pratiti rezultate svog online poslovanja i optimizirati web stranicu za bolje performanse. Vidjet ćete koje stranice privlače najviše posjeta, koji izvori prometa su najuspješniji, koje ključne riječi donose najviše posjeta sa tražilica i tako dalje.

Na taj način možete analizirati uspješnost pojedinih marketinških kampanja i kanala, utvrditi slabosti stranice i kontinuirano je poboljšavati kako biste povećali stope konverzije. Bez vlastite stranice, puno teže je pratiti rezultate internet poslovanja.

Kontrola korisničkog iskustva

Imati vlastitu web stranicu, za razliku od oslanjanja se samo na treće platforme poput društvenih mreža ili tržišta poput Amazona, daje vam potpunu kontrolu nad korisničkim iskustvom. Možete osigurati da svi elementi, od dizajna do korisničkog putovanja, budu optimizirani za konverzije u prodaju.

Također, na vlastitoj stranici kontrolirate sve aspekte komunikacije s korisnicima – odgovore na kontakt obrazac, e-mail komunikaciju, česte upite i slično. To pomaže izgraditi snažniji odnos s korisnicima.

U konačnici, kvalitetno iskustvo na web stranici rezultirat će većim povjerenjem u vaš brend i većom vjerojatnošću kupnje.

To su neki dodatni načini na koje vaša web stranica može unaprijediti poslovanje i olakšati vam posao. Snažna online prisutnost kroz kvalitetnu stranicu postaje sve važnija za uspjeh u današnjem digitalnom okruženju.