Zašto je važno imati blog?

Blog je zapravo online marketing alat, izuzetno moćan za prezentaciju i promociju proizvoda i usluga. Jedan od vrlo dobro prihvaćenih marketinških alata baš zbog svoje efikasnosti i niske cijene. Koliko je poslovni blog učinkovit komunikacijski alat govori posjećenost najpoznatijih poslovnih blogova koji dnevno privlače i preko 10.000 posjetitelja.

Bloganje je idealan način da uz minimalna ulaganja privučete što više klijenata za vaše usluge ili proizvode. Korisnike potičete na razmišljanje i vrijednosti koje vaša tvrtka ima, dajete im stručne savjete i inspirirate ih poticajnim idejama. Nema boljeg i kreativnijeg načina da se pozicionirate u online svijetu i istaknete kao jedinstveni. Blog nam daje informacije na osobnijem i prisnijem nivou, što garantira bolju prodaju, pun je redovno ažuriranih sadržaja, pa tako i obiluje ključnim riječima što dovodi veliki broj posjetitelja na vašu stranicu, konačno uspostavlja malu virtualnu zajednicu okupljenu oko vaše firme, koja može poslužiti i kao dobar kanal podrške korisnicima. Blogovi su više neslužbeni nego što je to dopustivo za korporativne stranice i baš na svakom postu mogu izazivati emocije i uzrokovati interakciju posjetitelja.

Od velikih IT korporacija koje su najbliže blogu kao mediju, možemo naučiti da korporativni blog može poslužiti za puštanje probnih balona, ali i za informiranje onih dijelova publike, koji govore “vašim jezikom”, a uglavnom su u manjini i ne spadaju u “opću javnost” pa im se ne možete obraćati sa stranica namijenjenim medijima. Na taj način, kroz kontakt s ljudima koji rade za organizaciju, gradi se u očima javnosti znatno toplija i ljudskija slika. Blog omogućuje da se korisniku riješi njegov problem već u okvirima zajednice drugih posjetitelja koji posjećuju blog, a tek onda i od zaposlenika koji ga održavaju. Na kraju, rješenje ostaje zapisano, indeksirano od tražilica i dostupno svakom idućem koji želi “nešto pitati”.

Konačno, samo pokretanje i održavanje bloga nije nužno zadatak koji će oduzimati mnogo resursa. Postoje brojni besplatni ili jeftini blogerski alati i servisi, a iz redova djelatnika ili zajednice od povjerenja ubrzo će se naći netko tko želi volontirati ili raditi za malu naknadu za održavanje. Ima još mnogo razloga koji bi se ovdje mogli navesti, ali ako ste još skeptični, pozvat ćemo se na onu narodnu: “Ako laže ovca ne laže rog” – pogledajte oko sebe: blogovi su postigli svoj kvantitativni vrhunac, a sada jurišaju na kvalitativni. Ako još uvijek nemate blog, pravo je vrijeme da ozbiljno razmislite i čim prije ga otvorite.

Objavljeno dana