Kako besplatno promovirati svoj blog?

Odradili ste sve početničke korake da bi vaš blog dobio svoje posjetitelje i došli do točke sa koje se ne miče. Manje-više, to je isti broj posjeta istih ljudi. Za vaše potrebe, to nije dovoljno. Što još možete učiniti da biste pomaknuli svoj blog s mrtve točke i predstavili ga širem auditoriju – besplatno?

Angažirati se. Nema ništa bez rada i ma što god tko mislio o tome, sjedenje pred kompjuterom je isto rad. Imate profil na nekoj od društvenoj mreža? Naravno; fejs, instagram, twiter-a zašto ne sve? To je besplatna reklama. Nebitno što je tema vašeg bloga, dajte si truda pa svoj rad pokazujte i na društvenim mrežama. Kroz obavijesti, ponude, slike, dijelove teksta, prikladne hashtagove.

Ubacite link svog bloga u svaki svoj virtualni trag. Kao potpis u vašem email-u, komentaru, ispod svake objave. Neka bude vidljivo. Poštujte svakog posjetitelja  i omogućite mu kontakt formu. Ma koliko da smo danas svedeni na virtualne odnose, poslovanje i plaćanja, osobni kontakt je i dalje na cijeni. Zadovoljan posjetitelj je najbolja promocija. Svaki od njih mora znati da vam je bitan i na to ih morate stalno podsjećati. Ukoliko ste u komunikaciji  loši, ili naučite ili angažirajte nekog da to radi umjesto vas.  Uzalud vam najljepši dućan na svijetu, ako je prodavač nikakav, zar ne? Nije to nerješiva mana, ne brinite, pa svaki predsjednik ima svog PR stručnjaka.

Učlanite se u interesne grupe na portalima, forumima, društvenim mrežama, reklamirajte se na prikladan način i zapamtite, tamo ste zbog nekog svog cilja, ne da dokazujete svoje pravo. Ne gubite svoj cilj iz fokusa i ne dozvolite sebi da budete  uvučeni u neprikladne komentare.  Od tisuću dobrih komentatora koje ste pročitali-kojih se sjećate? A loših? Dovoljan je jedan pa da vam upropasti mjesece truda. Ako ste pisac, pjevač, glumac i slično,  na vas se još i može odnositi ona uzrečica: „i negativna reklama je reklama“, ali ako ste radnik koji proizvodi, obavlja za račun drugoga  ili prodaje-ne, nikako. Jedina reklama koju si vi možete priuštiti je pozitivna reklama.

Iskoristite jedan od besplatnih web alata za izradu newslettera. To je odličan način da posjetitelje  podsjetite na sebe i obavijestite ih o novostima. Omogućite jednostavnu prijavu na newsletter na vašem blogu. Ako ne znate kako, na internetu možete pronaći upute. Možda će te na to izgubiti malo vremena, ali vrijedi truda.

Web stranica kao besplatna opcija nije najbolje rješenje. Iskreno, da znate iskoristiti njezine mogućnosti, sad ne bi čitali ovo.  Možete probati, naravno. Imajte u vidu da besplatna domena jednog dana nestane, s njom će nestati i svi posjetitelji koje ste uputili na nju. Ako se odlučite na takav korak, svakako se informirajte, angažirajte nekog sposobnog  ili naučite. U virtualnom svijetu nema napretka bez konstantnog učenja i prilagodbe.

Što vam ostaje još?  Razmjena reklama. Jednostavnija i sigurnija opcija na temu paid per click (to nikako). Ponuda za razmjenu reklama se može direktno uputiti nekome tko ima sličnosti s vašim radom. Nemate se što sramiti. Šanse su 50:50. Možete i potražiti po internetu takve ponude.  Iskoristite svaku od njih. Jednostavno je. Vi ostavite svoju reklamu na toj stranici, a za uzvrat na svojem blogu postavite reklamu te stranice. Reklama je pisani trag, dobro razmislite kako će te sročiti opis vašeg bloga da bude jezgrovit, privlačan, originalan-i najbitnije: pamtljiv.

Na kraju svega, a na početku vašeg puta ostaju dvije najbitnije stvari: što vi želite da vaš blog bude u očima posjetitelja, i što vi želite da posjetitelj učini prilikom posjete vašem blogu? Omogućite mu da lako i jednostavno to i učini.

Besplatne metode promocije vašeg bloga