Na što trebate pripaziti prilikom kupovine novog printera?

Na ovo pitanje je stvarno teško jasno, konkretno i sažeto dati odgovore ali hajmo pokušati biti što konkretniji. Prvo što trebate razumjeti je da nije problem otići i kupiti printer, veći je problem izabrati dobar printer za svrhu u koju ćete ga koristiti. Iskreno, par je stotina malih sitnica na koje treba obratiti pozornost ali probati ću sve te sitnice sažeti na one najvažnije kako se ne bi izgubili u šumi informacija.

Prvo trebate razlikovati ugrubo rečeno dvije skupine printera. Prva je skupina printera koji koriste tintu, a druga koji koriste prah. Printeri koji koriste tintu često ih nazivamo i tintni ili na engleskom jeziku ink-jet printerima, dok druga grupa koristi prah koji se nalazi u spremniku kojeg nazivamo toner, takove printere zovemo laserski. Razlika između ove dvije grupe uređaja je dakako u tome što pojedina grupa koristi za ispis stranica, tintu ili prah. Osim te očite razlike treba reći da su tintni printeri u pravilu jeftiniji uređaji od laserskih printera, da koriste tintu odnosne zamjenske tinte koje je potrebno često mijenjati ovisno koliko često printate, rade sporije i ispisuju sporije od laserskog printera, boja to jest tinta se sporije suši i uređaji su kratkog vijeka, svega par godina ukoliko se često koriste.

Sada kada smo se malo bolje upoznali s vrstama uređaja za printanje moramo reći na što bi trebali obratit pozornost prilikom kupovine novog printera ili više njih. Prvo sami sa sobom raščistite o tome u koje svrhe ćete koristiti printer – poslovne ili privatne, zatim razmislite koliko ćete često i koliko puno ćete printati. Ako ćete u privatne svrhe odštampati tek nekoliko listova mjesečno djetetu za školu uzmite si printer koji rabi zamjenske tinte, ukoliko želite štampati par stotina listova mjesečno svakako uzmite laserski printer jer je na posljetku brži i isplatiti će vam se višestruko kad dođe vrijeme da kupite novi toner, toneri za laserske pisače su danas 100-200 kn ovisno o modelu a u mogućnosti su odštampati preko 2000 stranica s jedim spremnikom.

Objavljeno dana