Online blog: tvoj online glas

Svi vi koji sjedite u mraku s žarkom željom da jednog dana imate blog evo nekoliko savjeta koji će vam dobro doći bezobzira kada će vam doći žuta minuta, upaliti se mala lampica i konačno otvorit ćete vaš i samo vaš blog. Za početak morate znati o čemu želite pisati vaš online dnevnik to jest blog, odmah da kažem da i ako nemate ideju nije loše početi sa takozvanom svaštarom od bloga koja će ubrzo od jedne obične svaštare postati usko specijalizirana svaštara, a ako i ne postane nema veze jer ipak vi i samo vi odlučujete što ćete i o čemu čete pisati. U svijetu blogosfere skoro sve prolazi.

Prva pitanje je “koliko to bloganje košta?”, zatim slijedi “Nemam ja vremena za tamo nekakvo piskaranje, to je za djecu” i slično. U današnje vrijeme ne imati blog ugrubo rečeno znači samoubojstvo kako za firmu tako i za pojedinca. Jednostavno nije dovoljno imati stranicu sa onim osnovnim linkovima (o nama, kontakt) i misliti da ste time u bubnju i više ne trebate raditi ništa jer eto imate stranicu i koga zanima naći će je…

Jednostavno nije isto imati indeksirano 5 linkova i 5000 linkova, ali kako ne bi previše skretao s teme dosta za sada o tome. Svi znamo da postoji cijela vojska besplatnih blog servisa. Po mom mišljenju dva najbolja blog servisa koje možete koristiti potpuno besplatno su redom wordpress.com i blogger.com, naravno idealno rješenje je vlastita domena + vlastiti hosting + wordPress + potpuna kontrola bez ograničenja bilo koje vrste. Kada smo se odlučili gdje ćemo otvorit blog potrebo je smislit naziv tog bloga, tj. naziv domene ili pod domene ovisno od izbora.

Kada imamo dobro ime, potrebno je odraditi i oku ugodan dizajn tog bloga. Naravno da sad to ne mora biti super fensi odmah u početku jer ćete kasnije kada navale prvi posjetitelji dobiti razne komentare i pozitivne i negativne pa ćete izmjene dizajna moći uskladiti po feedback-u. Na primjer ako imate blog gdje svakih par dana objavljujete razne slike koju popratite s par riječi naravno da onda te slike ne smiju biti veličine thumbnails-a kojeg kad kliknemo otvori se posebna stranica s malo većim thumbnails-om pa tek kad njega kliknemo dobijemo sliku pune veličine. Ako pak pišete dugačke tekstove s ciljanom grupom posjetitelja kasne životne dobi naravno da nećete koristiti veličinu fonta 8 px.

Slijedeće na što trebate misliti je sve što napišete je dostupno svima i da vjerojatno nemaju svi jednak smisao za humor ili ozbiljnost tako da izbjegavajte neke interne fore i fazone vašeg uskog okoliša (iako ako se malo omakne nema veze). Putem vašeg sadržaja predstavljate široj publici sliku o sebi, nemojte si dopustiti gramatičke pogreške, pokušajte pronaći prikladnu sliku za temu o kojoj pišete, nemojte pisati priče bajke i legende a ponajprije neistinu ili poluistinu. Suludo je napisati članak o nečemu i kada vam netko napiše komentar (zašto ovo, zašto ono) vi ne znate odgovoriti jer ste članak zapravo negdje vidjeli svidio vam se pa ste i vi objavili jedan sličan tome a zapravo pojma nemate o čemu ste pisali. Nadalje, nemojte kopirati tuđe tekstove bolje ih spomenite u vašem članku na način da napišete link do tog sadržaja.

Pišite o čemu vas volja, probajte ovako – pa onako – pa opet ovako. U pisanju bloga (ne) možete napraviti pogrešku, jednostavno napišite post na neku temu i pratite reakcije kako putem komentara tako putem tražilica i ubrzo ćete doći do nevjerojatnih podataka koji će vam dati snage da pišete još i još i još… Najbolji način za početak za sve nove blogere je da napravite početni “bum”, dakle na neki način privučete gomilu drugih blogera da pišu o vama. Pojam “bum” možemo shvatit na puno načina, budite kreativni!

Smislite i vi svoj “bum”, bez obzira bila to neka bombastična vijest koju još niti index.hr nije objavio, bio to neki waka-waka dizajn ili nešto deseto. U samom startu pobrat ćete gomilu stalnih posjetitelja.

Poslije “bum”-a kreće pisanje zanimljivih i korisnih postova te njihovo “redovno” objavljivanje, ne 20 komada dnevno ali da 2-3 tjedno ovisno o dužini samog članka. Dosljednost i stjecanje povjerenja od strane posjetitelja od iznimne je važnosti.

Nadalje kreće gradnja linkova, aktivnost na društvenim mrežama, eksperimentiranje, eksperimentiranje, eksperimentiranje, eksperimentiranje. I na kraju krajeva osobni užitak.

Objavljeno dana