Usluge turizma u Slavoniji

Nakon središnje Hrvatske Slavonija je najveća turistička regija sastavljena od pet županija: Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska. U Slavoniji je najviše razvijen ruralni turizam, to se odnosi na korištenje vlastitog gospodarstva u kontekst turizma. U ruralnom turizmu najčešće su to etno seoska domaćinstva.

U tome sudjeluje cijela obitelj koja turistima nudi slavonska jela i pića koja se sastoje od autohtonih proizvoda koje proizvode u vlastitoj proizvodnji na ekološki način. To su najčešće slavonski kulen i kobasica, kozji i kravlji sir, kruh iz krušne peći, domaći pekmez i džem, zimnica ili povrće u sezoni iz vlastite proizvodnje te domaću šljivovicu i domaća vina. Omogućuju turistima sudjelovanje u dnevnom obavljanju posla (hranjenje životinja, odlazak u vrt, vinograd, voćnjak) obilazak podruma. Domaćin također najčešće posjeduje stara slavonska kola i konje s kojim turistima omogućuje razgledavanje i obilazak sela uz zvuke tamburice. Pošto je Slavonija bogata rijekama, ribnjacima i šumama nezaobilazno je ponuditi gostu vožnju čamcem te šetnju šumom.

Nakon toga domaćin priređuje najčešće fiš paprikaš, poznate šarane na rašljama, čobanac ili razna jela od divljači. Pripremanjem turističkih zajednica gradova raznih kulturno umjetničkih događanja u Slavoniji omogući gostu uvid u život starih Slavonaca, njihovo nekadašnje odijevanje i plesove te vrhunsku zabavu dugo u noć. Ugodnom boravku i savršenom odmoru od svakodnevnog stresa pridonijet će spavanje na slamnatim madracima i ambijent uređen u starinskom autohtonom stilu. Svaki domaćin će dati sve od sebe da ugodi gostu te mu priušti odmor za pamćenje i pobudi želju za povratak u njegovu kuću. Na kraju što reći nego vas pozvati u prekrasnu Slavoniju.

Još uvijek nemate internet stranicu, a bavite se seoskim turizmom? Možete li si priuštiti da vas gosti ne pronađu??

Objavljeno dana