Zabluda o brzom indeksiranju nove web stranice

Najveća želja ljudi koji tek otvaraju novu web stranicu je upravo što kraće vrijeme kako bi se stranica “našla” u Google SERP-u, digla se velika prašina o brzini indeksiranja novih stranica.

Iz vlastitog iskustva reći ću da pojam sitemaps trebate što prije zaboraviti! Naravno sitemaps je zapravo jedna xml datoteka koja sadrži listu linkova prema vašoj stranici te istu prijavljujete u Google Webmaster Tools, a sve zato da bi pauci pronašli i indeksirali što više pojedinih stranica. Namjerno neću postaviti link na stranicu pomoću koje možete napraviti sitemap za svoju stranicu i to iz razloga što vam njeno korištenje uopće neće koristiti, čak dapače uvjeren sam kako će vam više odmoći nego pomoći.

Znam da postoje razni pluginovi za WordPress koji će automatski kreirati sitemaps linkove te ih po potrebi mijenjati itd.. Ono što vi zapravo radite prilikom dodavanja putanje do vaše xml datoteke u Google Webmaster Tools je ništa drugo nego serviranje linkova Googleu. Tko voli sve na tacnu? Google sigurno ne.

Želim reći da ako ne prijavite sitemaps, a Google pauci pronađu linkove automatski će ti linkovi imati veću vrijednost i ne samo da će ih veliki Google indeksirati nego će dobiti i zavidnu poziciju u rezultatima pretraživanja.

Nemojte brinuti o tome da Google pauci neće pronaći vaše “duboke” linkove, hoće sigurno. Možete im malo pomoći ako recimo postavite direktan link s neke stranice kojoj Google već vjeruje kroz blog članak ili slično.