Google.com ili Google.hr i drugačiji rezultati pretraživanja

Kad god imate priliku i pristup Internetu naravno da želite potražiti nešto na Googleu, zar ne? Glavna adresa za pretraživanje je google.com, ali kada vi upišete dotičnu adresu Google vas preusmjeri na google.hr ili google.ba ovisno iz koje ste zemlje jer lokalna domena za vašu zemlju, ako ste iz Hrvatske je google.hr.

Ako ste upisali u vašem web pregledniku http://www.google.com/ncr (No Country Redirect ili Nema zemlje za preusmjeravanje) vi ćete biti usmjeriti na google.com i tako sretni.

Umjesto tipkanja ručno u pregledniku, možete ga postaviti u Vašom pregledniku kao default početnu stranicu. To možete učiniti na način da kliknite na Tools u izborniku, kliknite na Options, kliknite na General, upišete http://www.google.com/ncr, i zatim kliknite OK gumb.

Kada tražite na google.com dobiti ćete više rezultata pretraživanja iz različitih drugih zemalja, kada se traži na google.hr dobiti ćete najviše od rezultata pretraživanja iz hrvatskih web stranica.

Zanimljivo je kako se rezultati na tražilici ne prikazuju svima isto, ako vi upišete ključnu riječ “crna pantera” i vaš prijatelj s otoka Krka isto tako upiše jednaku ključnu riječ dobit ćete različite rezultate. Zašto je to tako? Odgovor je jednostavan, kako bi dobili prave rezultate morate biti odlogirani s Gmaila, YouTubea i ostalih Google servisa, valjalo bi očistiti cache i onda tražiti. Također, ako imate Google Chrome, odaberite ctrl+shift+n i onda tražite.

Objavljeno dana