Koristite li tuljke za čišćenje ušiju?

Tuljac je aktivni čistač uha, a koristi se kako kod ljudi tako i kod toplokrvnih kućnih ljubimaca. Izvlačenje ušne masti, toksina, listića i parazita iz ušnog kanala te smanjenje pritiska na krajeve živaca i tjelesnih meridijana što će inducirati duboku relaksaciju i povećati duhovni mir i ukupnu zdravstvenu stabilnost organizma. Simptomi će se znatno reducirati i uslijed ugodne topline koju producira korištenje tuljca.

POMAŽE KOD PROBLEMA

– začepljenje ušnih kanala
– prehlade i gripe
– peludne groznice
– sinusitisa i rinitsa
– katara i astme
– vertigo
– glavobolja i migrena
– neuralgije
– šumova u uhu

KADA SE KORISTI

Postupak čišćenja zahtijeva jedan tretman tjedno (svaki tretman; jedan tubus za jedno uho) tijekom mjesec dana, a sve u zavisnosti od dobi tretirane osobe i indikacija. U početku količina izlučenog (izvučenog) voska (ušne masti) može biti zanemarivo mala no postepeno će se povećavati zajedno s mogućom većom količinom bakterija, kristaliziranih proteina i gljivica. Poslije nekoliko tretmana uočit će se smanjenje količine „materijala” izvučenog iz uha. To je znak da je uho oslobođeno viška nakupljenog ušnog voska i ostalih taloga koji se nalaze u ušnoj šupljini. Poslije početnog intenzivnog (1 put tjedno) prelazi se na normalno korištenje (1 – 2 puta mjesečno) koje ovisi od osobe do osobe odnosno individualne produkcije cerumena koja je različita za svakog čovjeka.

NAČIN DJELOVANJA

Terapija čišćenja uha sa svijećama osnovana je na jednostavnim zakonima fizike. Pri izgaranju svijeće stvara se efekt kamina” (poznat u fizici kao „Venturijev efekt“). Toplina, koja se oslobađa u procesu izgaranja tuljca za čišćenje uha, nježno se penetrira do srednjeg uha, stimulira cirkulaciju i otvara začepljene pore. Topli dim nježno masira uho i omekšava cerumen. Plamen goruće svijeće stvara vakuum, koji izvlači cerumen, gljivice i bakterije iz uha.

KAKO SE KORISTI

1. Osoba koja se tretira treba leći tako da uho koje se tretira bude slobodno. Osoba može sjediti i za stolom i glavu položiti na mekanu podlogu (jastučić).
2. Sporogoreći tuljac provucite kroz perforaciju koja se nalazi u priloženom najlonskom podlošku. Kraj užeg dijela tuljca treba biti od podloška udaljen od 2 – 4 cm.
3. Šibicom ili upaljačem se upali gornji, širi kraj tuljca, a uži dio se lagano umetne u uho dok se plamen ne stabilizira. Moguća je pojava veće količine dima na ušnoj šupljini. U tom slučaju lagano, ne vadeći,okrečite tuljac kružno i gurnite malo dublje u uho dok dimljenje ne prestane. NE PANIČARITE. To je moguće zbog različite građe ušne školjke.
4. Pustite da tuljac gori 5-6 minuta.
5. Izvadite tuljac iz uha i ugasite ga umakanjem u čašu s vodom od 2 dcl.
6. Ne dozvolite da plamen dođe do kartonskog podloška.
7. Pažljivo očistite uho koristeći vatiranl štapić za uši, koji može biti uronjen u maslinovo ulje.
8. Sljedeća 24 sata čuvati uho suho koristeći po potrebi vatu, a naročito prilikom kupanja ili izlaska van po hladnom i vjetrovitom vremenu.

UPOZORENJE

Ne koristiti tuljac sami! Prilikom korištenja, mora biti prisutna još jedna osoba. Osigurajte prozračan prostor.

Svijeće za čišćenje uha ne mogu se koristiti:

– kod oštećenja bubnjića
– kod upale uha
– kod bilo kojih ugrađenih aparata uha i grla
– ako ste nedavno operirali uho
– ako ste alergični na pčelinji vosak